Khan Wars

Műfaját tekintve a Khan Wars egy böngészőből játszható stratégiai játék. Ellentétben azonban legtöbb konkurensével, e játék csupán egy csipetnyi fantasy elemet tartalmaz, és inkább valódi középkori elemekre építkezik. A klasszikus „kard és varázslat” fantasyból a varázslatot itt csupán istenekhez intézett fohászok, valamint ereklyék képviselik.
Ez kifejezetten harcolós stratégiai játék, a többi játékost ellenségként kell kezelnünk. Persze az együttműködés itt sem marad el, a játékosok klánokba tömörülhetnek ellenségeik ellen. Erre a játék elején még nincs szükség, azonban később – a hasonló tömörülések kivédése miatt – elengedhetetlenné válhat.Ingyenes online játék

Kőhalom
A játékban legfontosabb, hogy várunkat fejlesszük. E nélkül ugyanis nem lesz elegendő nyersanyagunk, nem képezhetünk katonákat, így azokat egyfelől nem is fejleszthetjük, másfelől pedig nem fognak tudni minket megvédeni, vagy másokat támadni.

Valamiből építeni
A játékban összesen öt plusz egy „nyersanyag” létezik: arany, fém, fa, étel, emberek, valamint érmék. Az első négy az épületekhez, fejlesztésekhez, egységek kiképzéséhez, illetve a lovagok küldetéseihez szükséges. Az emberek a négy nyersanyagtermelő épületben dolgoznak, valamit a hadseregek alapját adják, míg az érme a böngészős játékoknál megszokott mikrotranzakciós fizetőeszköz. Jó hír, hogy a termékeket nem X idő elteltével, vagy az egér rojtosra kattintásával kapjuk, hanem automatikusan, percenként. Emellett azzal sem kell foglalkozni, hogy épp hova dobjuk le az épületeket, hiszen mindegyiknek már előre megvan a helye.

Seregeink harcban állnak
Összesen tizenhétféle katonai egységet képezhetünk ki, és természetesen mindegyik másra jó. A faltörő kos halálos az épületek ellen, viszont önmagában védtelen és tehetetlen, míg egy lándzsás például könnyűszerrel megakasztja a lovasokat. Az íjászok (mert ezekből is van négy) akár a kardforgatók védelméből is tüzelhetnek, a balliszta, hajítógép és a katapult pedig a háttérből ontja az áldást. A lovasság – a lovas íjász kivételével – tehetetlen az épületek ellen, viszont úgy aprítják a gyalogosokat és az íjászokat, hogy öröm azt nézni. Külön érdekessége a játéknak, hogy előre megadott hadrendbe is állíthatjuk egységeinket, kihasználva azok erősségeit, és elkendőzve gyengeségeiket.

Támadni vagy feltakarítani?
A seregeket azonban nem csupán támadásra és védekezésre használhatjuk annak ellenére, hogy a „hadjáratok” menüpont ezt sugallja. Az agresszív beavatkozások közt elérhető még a járőrözés, a baráti seregek támogatása, valamint a kémkedés is. Két további opció azonban nem okoz senkinek sem kárt: egyfelől táborozni küldhetjük egységeinket – akik így támadhatatlanná válnak egy időre – valamint elküldhetjük őket betakarítani. Nem, nem a mezőkön fogják be ekkor a fényes páncélos lovagokat, hanem a korábbi harcmezőkre kivándorolva összeszedik az ott elhullott nyersanyagot. Ez az opció egyébként különösen fontos lehet a termelésünk növelése miatt.

Lovagok és lovaginák
Kémek, földbirtokosok, tábornagyok, kereskedők: összesen négyféle karakterosztályt választhatunk utódainknak, amelyek nevükből sejthető extrákat adnak: a tábornagyok a sereg kiképzését gyorsítják, a földesurak az építését, a kereskedő a kereskedelmi hadjáratok idejét csökkenti, míg a kém a fejlesztést gyorsítja. Fontos megkötés, hogy minden várunkban egyszerre csupán egy kinevezett lovag lehet.

Küldetések és küldetések
Ugyan ugyanazon szót használja a játék magyar fordítása, ez két külön dolog. A nekünk adott küldetések segítenek eldönteni, mit is fejlesszünk, valamint jutalomként nyersanyagokat kapunk. Amennyiben pedig más terveink vannak, akár ki is hagyhatjuk a küldetéseket, bár ehhez várnunk kell néhány órát. A lovagoknak adható (önmagukban nyersanyagba és a lovag állóképességébe kerülő) küldetések a presztízsüket (szintjüket) növelik, valamint ereklyékhez (tárgyakhoz) juttathatnak minket, amelyekkel aztán statisztikáikon javíthatunk.

 

Tippek, trükkök
Először is, a játék előző, 3.0-ás verziójához készült egy „magyar” dokumentáció is. Kissé keszekuszák a mondatok, valószínűleg fordítógép dobta ki a szöveg nagyját, de a lényeget általában meg lehet érteni. A nekünk adott küldetések követése mellett ne feledjük el bővíteni a lakóházakat, valamint a raktárra is érdemes néha ránézni. Megéri már az első seregünket kiküldeni nyersanyagok begyűjtésére, és lovagunkat is küldözgessük feladatokra! Az elején kapott érméket ugyan gyorsan el lehet verni, de gondoljuk meg, mire is költjük ezeket! Végezetül pedig: amennyiben van rá energiánk, inkább a második, kétszeres sebességű világon kezdjünk neki kalandjainknak!
Forrás: http://www.technet.hu/game/20111218/khan_wars__kozepkor_a_bongeszoben/

 

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s